Гледай
на живо

5 нови експертизи за трагедията край Своге

Прокуратурата оповести нови подробности по случая

Още 15 души са разпитани, в качеството на свидетели, по случая с тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 18 души, съобщиха от прокуратурата. Сред разпитаните лица са изпълнителният директор и председателят на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД и ръководителят на лаборатория „Пътно строителство – Трейс“, служители на АПИ, имащи отношение към изпълнението на проекта, както и директорът на Областното пътно управление. Показания са дали петима пострадали от произшествието и трима свидетели, оказали помощ на пострадали лица.

Разследването на трагичния инцидент е възложено от главния прокурор на Националната следствена служба. Извършени са нови огледи, при които са иззети веществени доказателства, имащи значение за разследването и в частност за назначаването и изготвянето на съответни експертизи. Осъществени са два допълнителни огледа на местопроизшествието, като са иззети сравнителни образци от поставената мантинела. Два пъти е направен оглед на автобуса, за да бъде изготвена експертиза за техническото му състояние. Извършени са три огледа на веществени доказателства - допълнителни огледи на двата леки автомобила, участвали в произшествието, както и детайлен оглед на иззетите части от мантинелата.

В хода на разследването са назначени 5 бр. експретизи. Техническа експертиза е възложена на специализирана лаборатория, за да установи дали асфалтът отговаря на утвърдената рецепта на БДС за тежко и много тежко движение. Ще бъде изготвена и експертиза за състоянието на мантинелата - дали тя съответства на установените стандарти като материал, дебелина, закрепване и други показатели.

По случая са изискани и приобщени редица нови документи, относими към предмета на разследването от: АПИ, „Трейс груп Холд“ АД, Български институт по стандартизация, лечебни заведения /по повод проведено лечение на пострадалите от произшествието/, „ Мотт Мак Доналд България“ ООД /във връзка с делегирани от възложителя по договора права и задължения и уточняване обхвата на консултантските услуги/.