София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

5 страни с претенции към Иран заради самолетната катастрофа

Boeing 737-800 катастрофира в Техеран на 8 януари

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Украйна, Канада, Швеция, Обединеното кралство и Афганистан са предявили претенции към Иран заради катастрофата на украинския Боинг край Техеран. Това се съобщава на уебсайта на Министерството на външните работи (МВнР) на Украйна.

Представители на пет държави проведоха среща в Лондон и се споразумяха за условията на сътрудничество с Иран по темата за самолетната катастрофа. Те поискаха да осигурят пълен достъп на членовете на Международната група за координация на жертвите при бедствия, да организират достоен и открит процес на идентификация на телата, да проведат задълбочено и прозрачно разследване, да признаят пълната отговорност за катастрофата на самолета и да изплатят обезщетение на близките на загиналите пътници и екипажа, както и да накажат отговорните за случилото се.

По-рано на 16 януари бе съобщено, че Канада започва разследването си за катастрофата на украинския Боинг край Техеран. Канадците ще участват в дешифрирането и анализирането на черните кутии на сваления от Иран самолет. Експертите вече са посетили мястото на катастрофата.

Boeing 737-800 на украинските международни авиолинии (UIA) се запали и катастрофира малко след излитането си от летището в Техеран на 8 януари. Загинаха 176 души. На 11 януари Иран призна, че е свалил самолета, обяснявайки трагедията като човешка грешка. Външният министър заяви, че грешката е допусната в кризисния период заради "авантюризма" на САЩ.