София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

50 000 за малко предприятие, за да излезе на борсата

Срокът за кандидатстване за сумата е 24 месеца

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия обяви старта за кандидатстване  за участие във  Ваучерна система за представяне на услуги  за емитиране на ценни книжа  на капиталови пазари. Системата предвижда безвъзмездно финансиране с по 50 000 лева от страна на държавата на малки и средни предприятия, за да излязат те на Българската фондова борса.
 
Всяка фирма, която проявява интерес към излизането си капиталовия пазар, може да подаде документи, посочени на страницата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия в рамките на следващите 24 месеца, като  одобрение ще получат първите 30 най-бързо регистрирали се кандидати. 
 
Целта на процедурата е да се осигури достъп на малки и средни предприятия до финансиране от капиталовите пазари. На този етап дребният бизнес у нас предпочитат банково финансиране, като на Българската фондова борса се включват едва по 1-2 нови компании годишно.
 
Очакването на държавата е новата инициатива да раздвижи пазара. Всяка включила се фирма пък следва да реализира минимум 500 000 лева печалба, за да получи финансирането от 50 000.
 
Целта е вместо досегашните 4 компании за две години, на борсата да излязат 30. Доколко е реалистично това да се случи и фирмите ли ще бъдат големи печеливши от инициативата, предстои да разберем.