Гледай
на живо

50 недоносени бебета получават домашна грижа

Специалисти от болница Шейново осигуряват подкрепа на семействата

Проект за подпомагане грижата за преждевременно родени деца осигурява подкрепа на 50 недоносени бебета и техните семейства от специалисти към АГ болница „Шейново“. Медиците ще оказват специализирана помощ на недоносени бебета в домовете им до навършването им на 3 години.

„Проектът включва наблюдение на тези дечица от страна на акушерка, която извършва домашни посещения в рамките на 14 месеца и посещения от социален работник, който осъществява спциална и психологическа помощ на семействата дори във възпитанието на детето.“, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.

Заедно с фондация "Приятели", акушерки и социални работници ще поемат грижите за общо 50 деца през този период. Проектът e по Оперативнатa програма "Развитие на човешките ресурси", обясни старшата акушерка Кирилка Цекова.

Тя обясни, че подкрепа ще бъде оказвана от самото начало – къпане, хранене, температура в помещението. " Родителите изпадат просто в шок при първия контакт с недоносените бебенца. Нашата първа задача е да покажем на тези хора, че те не са сами", коментира акушер Цекова.