София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

50% от българите не искат предсрочни избори

Ако вотът беше днес, ГЕРБ щеше да води пред БСП с 3%

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Дялът на българите, които не желаят предсрочни избори, възлиза на 50%., за нови избори се обявяват 31%. Това показват данни от национално представително изследване на „Екзакта рисърч”. 
 
Видно от проучването, ако изборите бяха днес, ГЕРБ щяха да спечелят 23.7%  от гласовете, срещу 20.1% за БСП. ДПС щяха да вземат 6.1%, ОП- 5.5%. За Демократична България биха гласували 2%. Воля, АБВ и РБ биха получили по 1%. За други партии гласа си щяха да дадат е 5.1%, а 34.2% заявяват, че няма да гласуват. 
 
Според изследването, за последните месеци с 11% нараства дялът на левите избиратели, които искат предсрочен вот – от 53% на 64%. В същото време, избиратели на ГЕРБ най-често се самоопределят  като хора на възраст между 40 и 60 години, както и жители на градовете областни центрове. 
 
Готовност да гласуват за нова партия са декларирали  39% от анкетираните. Така, дялът на интересуващите се от нова партия плавно нараства от началото на 2018 г. 
 
Любопитен акцент в проучването е, че през октомври институцията с най-висок рейтинг е  Българската православна църква – одобряват я 50% от хората. Армията и полицията заемат следващите места по одобрение, съответно с обществена подкрепа от 44% за армията и 40% за полицията. 
Одобрението към правителството пък намалява през последните месеци с 3%. През октомври управляващите са одобрявани от 30% от българите, а неодобрението  възлиза на 59%. 
 
В началото на октомври се  регистрира спад от 7% на общественото доверие и към работата на парламента. 
 
Прокуратурата е одобрявана от 18%, а неодобряващите я са 60%, като за последните месеци с 4% спада неодобрението към тази институция. Съдът запазва без промени своя рейтинг от началото на годината – 14% одобрение и 65% неодобрение. 
 
Президентът Румен Радев губи 9% одобрение през последните месеци и добавя 7% неодобрение. 
 
Най-одобряваните председатели на парламентарни групи остават Корнелия Нинова и Цветан Цветанов, въпреки, че и при тях има спад с по 2%.
По-ниско е доверието и спрямо  националния омбудсман Мая Манолова, като то е спаднало с 5% спрямо април тази година.
 
Оказва се, че въпреки ниското доверие към правителството, рейтингът на премиерът Борисов бележи възход с  5% и сега той е харесван от 38% от българите.
 
С най-нисък кредит на доверие от действащите в момента министри е Румен Порожанов, чието одобрение спада със 17%, като  това се дължи най-вече на масовите преценки за несправяне с чумата по животните.