София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания

19 на сто от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Повече от половината фирми у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания.  Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, поръчано от bTV.

Допитването до бизнеса е на тема: "Как повече хора с увреждания да се включат като работещи?". Проучването е любопитно, особено на фона на предложенията на държавата да се въведат квоти за наемане на хора с трайни увреждания, а когато не се изпълнят, да следват санкции.

19 на сто от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години, сочат данните. 77 на сто - не са наели такъв човек. Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение.

Повече от половината фирми, участвали в допитването, са поискали именно отпадане на тази защита като стимул за бизнеса да наема повече хора с трайни увреждания.

35% от фирмите искат по-голяма подкрепа за  адаптиране на работните места, 45 на сто - за допълнително обучение и квалификация, а най-много - 52 на сто - искат да отпадне защитата срещу уволнение. Сега човек с увреждане може да бъде отстранен, ако инспекцията по труда го разреши.

Цветан Симеонов, от Българската търговско-промишлена палата, обясни, че "ако има хора, които не изкарват заплатите си в предприятието, а се ползват със защита при уволнение, това би влошило техните пазарни резултати".

Повечето фирми, участвали в допитването, разчитат на собствени средства, за наемането на хора с увреждаия.  За последните 3 години едва 17 на сто са използвали програми за субсидирана  заетост, по които са наели по 1 човек.

Идната седмица се очаква да бъде публикуван за обсъджане новият закон за хората с увреждания.  От социалното министерството лаконично казват, че в него са записани насърчителни мерки за бизнеса - субсидии, данъчни преференции, икономически стимули и облекчения.