София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

500 000 лева за пораженията във Враца

Парите ще бъдат преведени в четвъртък, обеща премиерът

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Правителството ще отпусне около 500 000 лева за справяне с пораженията след урагана във Враца. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на връчването на наградите "Достойните българи".

Премиерът връчи наградите на трима млади програмисти от Враца.

В церемонията награда връчи още кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя награди децата от столичното 125-о училище, които събраха пари за акумулаторна количка за свой съученик с увреждания.

"Имаме нужда от такива добри примери. Всички деца, независимо от тяхното състояние и етническа принадлежност, имат място в българското училище. За мен е изключително приятно, че примерите са в сферата на образованието и културата. Тези примери показват, че всички имаме разбирането, че само чрез образование и култура ние като общество можем да напредваме бързо. Благодаря на правителството и на г-н Борисов, че признаха тези сфери като приоритетни и насочиха повече финанси към тях", каза Фандъкова.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев награди трима служители на МВР, които през изминалата година са помогнали на възрастни хора да не станат жертви на телефонни измамници. "Нашите възрастни съграждани вярват в МВР и рейтингът ни расте. Те не трябва да мислят, че ние ще искаме пари от тях", призова вътрешният министър.
Наградата получи и турският архитект Фикрие Елмаз, която реставрира българската църква "Свети Стефан" в Истанбул. Депутатът от ГЕРБ и бивш културен министър Вежди Рашидов връчи наградата:

"Аз благодаря за това, че тази жена всяка сутрин в седем ставаше и се прибираше в десет. Днес сме свидетели на една прекрасна реставрация на един прекрасен християнски дом".