София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

500 000 умират на година в Европа от мръсен въздух

41 държави на континента страдат от лоша екологична обстановка

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Мръсният въздух е причина за смъртта на 500 000 души всяка година в Европа, твърдят експертите от Европейската агенция по околна среда в Копенхаген. Учените смятат, че нивото на замърсяване на Стария континент постепенно се снижава, но въпреки това лошата екологична обстановка продължава да е един от основните фактори за преждевременната смърт на хора в 41 европейски страни. Според доклада, 82 % от активното градско население е подложено на въздействие от вредния въздух.
През март тази година, учени от Китай, Канада Великобпитания и САЩ пресметнаха, че през 2007-а година само в Източна Европа 47 000 души са починали от мръсна околна среда, предизвикана от заводи, намиращи се в Западната част на континента. За миналата година в Съединените щати са починали 2, 3 хиляди души от отровен въздух, предизвикан от промишлени предприятия.