София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

500 години от протестантската Реформация

Обединените евангелски църкви честват празника на 29 октомври в зала 1 на НДК

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

През 2017г. се навършват 500 години от началото на Реформацията. Във връзка с празника, Обединените евангелски църкви в България (ОЕЦ) организират тържествено честване на 29 октомври от 18.00 часа в зала 1 на НДК. Това съобщиха в пресклуба на БТА представители на ОЕЦ в България, които представиха пред журналисти и симпатизанти някои от своите инициативи и запознаха присъстващите със историята на реформацията и протестанстката църква. Участниците в пресконференцията бяха пастор Румен Борджиев, председател на ОЕЦ, Влади Райчинов, зам.-председател на ОЕЦ, пастор Любо Петков – член на УС на ОЕЦ и пастор Момчил Петров.

Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) в България е сдружение с идеална цел, обединяващо евангелско-протестантските църкви в България. ОЕЦ има религиозно-просветна и административно-координаторска дейност, като работи за утвърждаване на християнските ценности и съдейства за регулиране на отношенията между протестантството като трето по численост вероизповедание в страната с обществото и държавата.

На 31 октомври 1517г. Мартин Лутер заковава на вратата на катедралния храм "Вси Светии" във Витенберг списък с 95 тезисa. С този акт на протест против много от небиблейските учения, навлезли през вековете в църквата, той поставя началото на Реформацията, която цели вярванията и практиките в християнството да бъдат върнати в истината на Божието слово. Така е поставено началото на третия клон в християнството – евангелизма, или протестанството, което по своята същност не е ново като доктрина, а изгражда своите духовни принципи изцяло и само върху учението на Христос и Неговото евангелие.

Освен своята тясно църковна роля, Реформацията има и широк спектър от влияние върху обществения живот първоначално в Западна Европа, а по-късно и в Северна Америка и Австралия. Тя поставя основите на модерния политически живот, задава развитието на представителните институции, замяната на представата за божествения авторитет на владетеля с идеята за народен суверенитет, акцентира върху индивидуалните свободи и неприкосновеността на частната собственост. Освобождавайки Западния свят от идеологическия монопол на средновековната църква, макар трудно и мъчително, Реформацията довежда до откриването на толерантността като норма за обществения ред.