София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

500 служители се грижат за сигурността на Шипка утре

Почистването от сняг в района на паметника продължава

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Безпрецедентни мерки за сигурност са предприети за утрешните тържества на връх Шипка. Над 500 служители на МВР ще се грижат за охраната и опазването на обществения ред по време на тържествата на на паметника за отбелязване на Националния празник 3 март, съобщи началникът на „Охранителна полиция“ в ОД на МВР-Стара Загора – комисар Илиев.

Извънредните мерки са във връзка с визитата на главата на Руската православна църква, който ще се включи в тържествата по повод 140-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор.

Служители на областните дирекции на МВР-Стара Загора, Габрово, съседните на тях дирекции, както и на национална служба „Жандармерия“ ще се грижат за сигурността по време на честванията на връх Шипка.

Двупосочното транзитно преминаване през прохода „Шипка“ ще бъде преустановено още в 20 часа днес, до 18.00 часа на 3 март.

От съображения за сигурност паметникът „Шипка“ няма да бъде отворен за посетители, а на границата между Габрово и Стара Загора ще има контролно-пропускателен пункт, на който всички ще бъдат проверявани с металдетектор, както и за документи за самоличност, предупреди комисар Илиев.

Ден преди тържествата продължава и почистването на Паметника на свободата на връх Шипка. Заради обилния снеговалеж има образували се преспи, стълбите са почти непроходими, но почистване продължава с пълна сила.

„Остана още един ден. Надявам се, че в рамките на деня този проблем ще бъде изчистен. Призовавам всички, които ще посетят паметника, да се добре облечени и подготвени, зимата е в разгада си и да следят указанията на органите на реда. Важното е, че вчера успяхме да издигнем националния флаг, който вече се вее до Паметника на Свободата, така че със сигурност празникът ще се случи“, каза пред БНТ д-р Чавдар Ангелов, директор Национален парк - музей "Шипка Бузлуджа“.