София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

5000 ЕВРОПЕЙЦИ СЕ БИЯТ ЗА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“

ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ЗАПЛАХИ НА СТАРИЯ КОНТИНЕНТ НАРАСТВАТ

8 годиниКрими 5 Боряна Райчева

5000 граждани на Европейския съюз се бият в редовете на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, съобщи холандският министър на външните работи Берт Кундерес пред Европейския парламент в Страсбург.
Кундерес отбеляза, че терористичните атаки зачестяват, а полето им на действие се разширява значително. Той заяви още, че за холандското представиелство е приоритет отпадането на пречките при обмена на данни от разузнаването в ЕС. От важност е сътрудничеството със САЩ, като приоритет е и охраната на външните граници на страната.
Еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви, че заплахата от нападения в ЕС е висока. Той допълни още, че борбата с тероризма е общоевропейска задача и държавите в Европейския съюз трябва да обменят повече информация помежду си. Целта е защитата на всички в съюза чрез обединение на силите, коментира още еврокомисарят.
Припомняме, че за 2015 г. жертвите на тероризъм само в Европа наброяват 150 души.