София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

5000 ЗРЕЛОСТНИЦИ НА МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

ТЕМАТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОБЯВЕНА ПУБЛИЧНО

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Близо 5000 зрелостници днес се явяват на матура по български език и литература. Рано тази сутрин в присъствието на министъра на образованието проф. Тодор Танев и представители на медиите, бе генериран вариантът на изпитната комбинация. Това направи журналистът от вестник „Аз Буки” Николай Кънчев, който бе определен чрез жребий.

Учениците ще пишат по 10-та тема, чието съдържание още не е обявено публично.
4906 зрелостници са заявили, че ще се явят на матурата в рамките на есенната изпитна сесия. Изпитът се провежда в 160 училища, а за реда се грижат около 1000 квестори.
Изпитът започна в 8:00 ч. и ще продължи 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности времетраенето на изпита е 6 астрономически часа. Зрелостниците нямат право да излизат от учебната зала до края на първия час от изпита.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи: 40 тестови задачи с максимален брой точки 70 и задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30. Общият максимален брой точки е 100.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев пожела на зрелостниците да са спокойни, за да покажат максимум от знанията си, а за провеждането на матурата си пожела - всичко да бъде наред.

В петък от 8:00 ч. е вторият държавен зрелостен изпит. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 11 септември.

Във връзка с подобряването на сигурността и недопускане на преписване се обмислят различни варианти, които да се въведат през следващата година, заяви министър Танев. Ключова е идеята във всяко училище, в което се провежда зрелостен изпит, да има комисия, в която ще участват и родители. Те ще могат да гледат камерите през цялото време, но ще са с ограничен достъп само до коридорите. Няма да могат да влизат в залите, за да не пречат.

Източник: Дарик