София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

52 екстремисти планирали атентат в Мароко

Властите са ги задържали

8 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Мароканските власти съобщиха, че са задържали 52 заподозрени екстремисти, вдъхновени от групировката ИДИЛ. Освен това са били предотвратени няколко атаки в северноафриканското кралство, чрез конфискуването на оръжия и материали за направата на експлозиви, информира "Ройтерс", цитирана от агенция "Фокус". Това са най-големите групови арести от години и последните относно серията от терористични клетки подготвящи атака в Мароко и чужбина, които властите твърдят, че са разкрили.

Северноафриканското кралство е с повишено внимание за терористична дейност от 2014 г., когато „Ислямска държава“ пое контрол върху обширни територии в Сирия и Ирак.

Арестуваните 52-ма души са сред 143 разследвани в много марокански селища. Много от задържаните са искали да установят контрол върху мароканска територия и да убиват сътрудници на силите за сигурност и турист, гласи заявление на полицията.