София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

София диша опасно мръсен въздух

Превишението на фини прахови частици е от два до близо 20 пъти

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Нивата на фини прахови частици във въздуха в цяла София са над нормите, като превишението е от два до близо 20 пъти, сочат данните на сайта airsofia.info, поддържан от гражданско сдружение. Най-сериозно е замърсяването в кварталите "Света Троица", "Подуене", "Хаджи Димитър", "Сухата река", "Левски Г". "Орландовци" и други. В квартали като "Лозенец", "Яворов", "Дружба" и "Витоша" нивата на фини прахови частици са 5 пъти над нормата.


Секцията за чистотата на въздуха на сайта на Столичната община показва, че предварителните очаквания са били днес въздухът да е умерено замърсен. Въпреки това, общината не е пуснала т.нар. зелен билет за безплатно пътуване в градския транспорт, който е една от мерките за справяне с проблема. Математическият модел на института по метеорология и хидрология, по който се правят прогнозите, показва, че утре замърсяването на въздуха ще е в нормата.