София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

53 деца са починали от грип в САЩ от началото на сезона

Пикът на грипа в страната предстои

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

16 деца са починали от грип в САЩ тази седмица, съобщи в доклада си Американският център за контрол и превенция на заболяванията. С това общият брой на смъртните случаи при деца от грип от началото на сезона, който започна през октомври, става 53, съобщи Си Ен Ен.

Според доклада грипната активност е широко разпространена в 48 държави и Пуерто Рико, в сравнение с 49 държави през предходните две седмици.

Специалистите съобщават, че грипната активност е висока и широко разпространена в по-голямата част от страната и продължава да се увеличава. Пикът на грипа в САЩ предстои, алармират те.

Този сезон на грипа се съревновава с най-лошите през последните години, смята д-р Антъни Фучи, директор на Американския национален институт по алергия и инфекциозни болести.

В някои населени места се съобщава за недостиг на антивирусни лекарства.  Американският комисар по храните и лекарствата д-р Скот Готлиб заяви в изявление четвъртък, че някои антивирусни и грипни лекарства са недостатъчни, но въпреки това, няма национален недостиг на тези продукти.

Циркулиращите вирусни щамове в САЩ включват и двата щама тиб Б – Ямагата и Виктория, H1N1 и H3N2, като преобладаващ последният щам. Щамовете H3N2 са причиняват повече усложнения, хоспитализации и смъртни случаи.