София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Йоан Матев остава в ареста

Съдът отхвърли молбата му за по-лека мярка

4 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Софийският градски съд отхвърли молбата на Йоан Матев за по-лека мярка – домашен арест. Той е подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина преди 4 години. Матев е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" в последните 2 години и 9 месеца.

Адвокатката на подсъдимия заяви в съдебната зала, че задържането му под стража е прекалено дълго и това нарушава човешките му права. Тя заяви, че са налице обстоятелства, които дават основание за налагане на по-лека мярка на Матев. По думите й той никога не се е укривал. Това твърди и един от свидетелите по делото, според когото към момента на извършване на престъплението Матев е бил на работа във фирма „Спиди“ и е бил студент в Благоевградския университет.

Адвокатът обясни още, чe няма биологични следи или ДНК-материал от Йоан Матев върху основните доказателства по делото – нож, карти за игра, фасове и т.н.

В крайна сметка съдът отхвърли молбата на защитата като неоснователна и сметна, че на подсъдимия не трябва да бъде налагана по-лека мярка, защото има реална опасност той да се укрие.

Припомняме, че убийството на Георги Игнатов беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР през лятото на 2015 г. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан, е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112. Йоан Матев беше задържан година и половина след самото престъпление със сериозно променен външен вид и от тогава се намира в ареста.