София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

59 партии и 7 коалиции на местните избори

ЦИК посочи броя на кандидатите за избори

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

В местните избори ще участват 59 партии и 7 коалиции. Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври.

Общо 64 партии и осем коалиции са подали заявления, но 5 партии и 1 коалиция не са успели да се впишат заради несъответствия в документацията.

От движение "Единство" и партия "Солидарност" са подали документи с по-малко подкрепящи ги избиратели от изискуемото.

Андреев насочи вниманието и към правата на глас на български граждани, живеещи извън страната. Гражданите на държави членки на Европейския съюз могат да заявят желание да бъдат вписани в избирателните списъци и да гласуват на местния вот. Тези, които на предходните избори са били включени в списъците, няма нужда да подават заявление за включване.

16 септември е крайният срок, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии.