София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

5940 туристи са в България по линия на „Томас Кук“

Предстои обсъждане с финансовия министър за данъчни облекчения

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

5940 туристи са в България по линия на „Томас Кук“. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг.

„Проведохме среща с посланик Ема Хопкинс и с представителите на българския туристически сектор у нас: основно хотелиери, туроператори, които работят с „Томас Кук“ и с представителя на „Томас Кук“ за България, представители на Комисията за защита на потребителите във връзка с обявения фалит от „Томас Кук“ Великобритания.

След фалита на „Томас Кук“ загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове, каза Ангелкова.

Тя посочи, че хотелите, които са се обадили, че работят с „Томас Кук“, са около 25. По думите й това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора. „Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе не само летния сезон, но и на сезон 2020 г. със сигурност. В момента се водят преговорите за лято 2020 г.“, каза Ангелкова.

Христо Гълбачев, изпълнителен директор на "Астрал Холидейз" - фирмата - посредник за България на обявилата фалит "Томас Кук", призова собствениците на хотелите, които работя с британския туроператор, както и представителите на транспортните фирми, които правят трансферите на гостите до летищата във Варна и Бургас, да не променят предоставените услуги, за не пострадат туристите и да не се навреди на имиджа на Българи като туристическа дестинация.

Ангелкова информира, че предстои с финансовия министър да бъде обсъдена възможността за евентуални данъчни облекчения за засегнатите хотели.