София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

6 жертви на взрив в чешки химически завод

Няма опасност за населението в близкия град

6 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

Шест души са били убити при експлозия в химически завод в Чехия, съобщи „Сън“. Няколко чоека са сериозно пострадали. Инцидентът стана тази сутрин около 10.00 часа в чешкия град Кралупи над Вълтавоу, северно от Прага. Спешните служби са на място.

Петър Холечек, кметът на града, каза пред чешкото обществено радио, че се е взривил резервоар с неуточнена субстанция. От мястото на експлозията Холечек каза, че няма опасност за населението в града, защото заводът е на известно разстояние от населеното място.

Говорител на Пожарната служба Петър Свобода заяви, че няма опасност от по-нататъшни експлозии в района. Той съобщи, че поне двама от ранените са били отведени в болница.

Причината за експлозията все още не е известна.

В кратко изявление от компанията, собственик на завода – „Унипетрол“ съобщават,  че огън е избухнал в резервоар за съхранение и че няма друга опасност.

„Унипетрол“ е един от най-големите производители на петрол и производител на пластмаси в Чешката република. Рафинерията на завода в Кралупи има годишен капацитет от 3,2 милиона тона петрол.