София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

60% ОТ СИРЕНЕТО И КАШКАВАЛА СА ФАЛШИВИ

ТОВА ПОКАЗВАТ ПРОУЧВВАНИЯ

8 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Според млекопроизводители в момента на пазара истинското сирене и кашкавал е 40 на сто, а останалите 60 на сто имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми.

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Това поискаха от Асоциацията на млекопреработвателите в България, съобщи  Дарик.
 
От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни. Председателят на асоциацията Димитър Зоров коментира: „Подкрепяме млекопроизводителите в тази част, в която се казва, че млечни продукти, приличащи на такива, трябва да се правят от сурово мляко. Подкрепяме и млякото да е българско, защото при последните проверки е установено, че в мляко с небългарски произход има вложени добавки."
 
Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър. От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни. Към МЗХ и БАБХ те отправиха апел за по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безмислени и предизвестени проверки.

Източник: frognews