София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

6000 КРЕПОСТИ У НАС ЗА РЕСТАВРАЦИЯ

„ЗА“ ИЗГРАЖДАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ КРЕПОСТИ

9 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Обсъждането беше твърде дълго, аз бих си тръгнал от него. Това заяви в отговор на провокациите, че е бил изгонен от обществено обсъждане в Пловдив шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров в студиото на сутрешния блок по Нова тв. „Здравей България“.
Аз мисля, че проектът, изготвен от арх. Фърков вече е приет от Министерството на културата и трябва да се изпълнява. Не ми е ясно защо архитектите на територията на Пловдив насрочиха това обсъждане, обсъждането може да се нарече дребнотемие или просто разчистване на лични сметки, натрупани с години и много говорене, подчерта професорът в студиото.
Има и хора, не познаващи същността на разискваните промени, те просто не са с историческо образование, но заемат позиция. Бутафория в проекта няма, смята Димитров, крепостта ще се възстановява с камък, не с шперплат и дъски.
Аз съм за реставриране на крепости от Средновековието и древно време само с оригинални материали, подчерта той. Бутафория у нас може да се нарече само реставрирането на Пернишката крепост, което е направено от пластмасови материали. Архитектите у нас се правят на историци и това пречи на такива проекти да се реализират, каза още той. В случая става дума за професионална завист, защото архитекта прави проекта, като и аз мога", попита Димитров.
Няма държава в нашия регион, която да не реставрира историческите си паметници именно по този модел. А именно крепостите до зъбер, църквите до самия покрив, заключи професорът в студиото на Нова тв. У нас си имаме много крепости, нуждаещи се от реставрация, те са около 6000, много туристи ще дойдат да ги видят, подчерта той. Никой от туристите няма да дойде в България да гледа останки в земята, заяви професор Димитров.