София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

62% от българите харесват външната политика на Борисов

Според 53% има реална опасност от глобален военен конфликт

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

62% от българите намират, че Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.Това става ясно от изнесените данни от втората част на мащабно социологическо проучване на на „Галъп“, поведено на 3 и 4 април, в което са участвали 801 пълнолетни български граждани.
 
Данните показват още, че 62 % одобряват  преговорите на ЕС с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а 33% смятат, че те са излишни.   
 
Мнозинство от 53% счита, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната. Общо 34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. 
 
Анализът на изнесените данни по отношение на нагласите във вътрешната политика и по-конкретно по отношение на корупцията пък сочат, че хората очакват  далеч по-ефективни и твърди действия. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71%.