София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

63 932 четвъртокласници на "Малки матури"

Резултатите от всеки от предметите се измерват в точки

7 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

63 932 ученици от четвърти клас се явяват на национално външно оценяване (НВО) по български език и литература, съобщават от Министерство на образованието и науката. Изпитът започва в 10 ч. и ще се проведе в 1870 училища. Продължителността е един учебен час, а за децата със специални образователни потребности - два учебни часа.


В петък, 12 май, четвъртокласниците ще се явят на второ външно оценяване - по математика. В понеделник и във вторник ще се проведат и тестове по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото".


Резултатите от всеки от предметите се измерват в точки и се вписват в удостоверението за завършен IV клас.
"Малките матури" имат за цел да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети. Резултатите ще помогнат също да се определи необходимостта от подкрепа и ще се осъществи мониторинг на образователния процес на различни равнища - училищно, регионално и национално.


От министерството напомнят, че с точките от изпита по математика може да се кандидатства в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки" за учениците, които искат да кандидатстват след 4 клас. Педагогическият съвет на конкретното училище определя тежестта на резултата при балообразуването.