София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

65 нелегални мигранти задържаха от полицията

Бъчварова: Има активизиране на трафика по границите през последните дни

8 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Нова спецоперация срещу нелегално пребиваващите мигранти в София. 65 бежанци без документи са били заловени от униформените служители в рамките на две акции.

"Осем души са задържани без документи. Ще има патрул на жандармерията и ще провеждаме тези операции", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

57 от тях са задържани тази сутрин. Все още не е ясен произходът на чужденците, сред тях има жени и деца. Нелегалните мигранти ще бъдат борени с постоянен патрул, жандармерия и повече техника за видеонаблюдение в района на Лъвов мост, където е най-голямото струпване на бежанците в София. Освен във вътрешността на страната, броят на задържаните чужденци без документи расте и по границите у нас.

"Каналите за трафик на мигранти през България се активизират през последните дни. В МВР работим по създаване на Център за борба с трафика, анализа, обработката, съответните препоръки, планирането на действието ще се извършва в това звено. Досега работеха отделните дирекции, сега ще съберем всички на едно място, за да можем по-активно да работим по трафикантските мрежи.", заяви още вътрешният министър.

Там няма да влязат структури, а представители на отделните дирекции и отдели, работещи по борбата с трафика на бежанци. Бъчварова заяви, че след разговор със сръбския си колега, той е съобщил, че оттам е отчетен спад на нелегалните мигранти, идващи от България.
Промяна има и в регистрацията на бежанците у нас. Едната ще е за чужденците, подали молба за убежище, втората – за тези, които имат документ за международна закрила и третата – за временна протекция. Отпадат регистрационните карти за чакащите статут мигранти.