София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

67 МИЛИОНА ФРАНКА ЗА ОКОЛНА СРЕДА, ТРАМВАИ И ДРУГИ

ПАРИТЕ СА ДОГОВОРЕНИ В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРО-ШВЕЙЦАРСКАТА ПРОГРАМА

9 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

67 милиона швейцарски франка са договорени по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Договарянето на средствата е истинското начало на реализацията на девет проекта и шест тематични фонда с множество индивидуални проекти.

От особена важност обаче са няколко големи проекта, които имат за цел опазването на околната среда.

Около 4500 тона токсични пестициди все още се съхраняват в слабо развитите селски райони. Тази програма ще има за цел тяхното обезвреждане. Швейцария ще помага на България и в разработването на Нционална концепция за справянето с опасните битови отпадъци.
 
Ще бъдат изградени пет пилотни центъра и ще бъдат закупени необходимите за разделно събиране на опасни отпадъци камиони. Ще бъдат назначени и обучени екипите, които ще събират отпадъците. Вицепремиерът добави, че има и други проекти, един от които е предоставянето на изцяло обновени трамваи.

Новите трамваи ще бъдат 28 на брой. Финансирането по проекта включва доставката от Базел до София, включително зареждането и разреждането на железопътните вагони и закупуването на резервните части.