София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

7,1 по Рихтер разтърси Южна Калифорния

Това е най-мощният трус за щата от 25 години

пропускане
5 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Ново мощно земетресение удари Южна Калифорния, предаде Ройтерс. Трус с магнитуд 7,1 беше регистриран на около 200 километра североизточно от Лос Анджелис, отново в близост до град Риджкрест.

Трусът е по-силен дори от земетресението с магнитуд 6,4 от четвъртък, което беше най-мощното в Калифорния от 25 години.

Според европейски агенции новото земетресение е с магнитуд 7,1, докато Геологическият топографски институт на САЩ (USGS) го измерва като 6,9.

Съобщава се за напукани стени и повредени пътища, на места заради повреда на газопреносната мрежа са избухнали пожари, няколко души са ранени, предаде Асошиейтед прес.

Най-тежко засегнат отново е районът около градчето Риджкрест, възстановяващ се още от предишния трус. Местните власти съобщават за много ранени хора, но засега няма точни данни.

В центъра на Лос Анджелис, на 240 километра от Риджкрест, трусът е усетен в офисите в небостъргачите, които се разклатили за около 30 секунди. Усетен е бил и на стадиона на Доджърс в момент, когато един от бейзболистите е батирал, но не се е отразил на играта.

Земетресението е излъчвано и на живо по американска телевизия, която предавала на живо Лятната лига на баскетболистите от НБА.

В развлекателния парк „Дисниленд“ хората са били евакуирани като предпазна мярка от атракционите, за да бъдат проверени съоръженията.

Няколко часа преди поредния трус сеизмолози казаха, че след първото земетресение е имало 1700 вторични труса.
От българското външно министерство съобщиха, че няма данни при земетресението да има пострадали българи. В генералното ни консулство в Лос Анджелис е сформиран кризисен щаб, който отговаря денонощно на спешната телефонна линия на мисията.

След труса в четвъртък имаше няколко леко пострадали и два пожара. Около 30 души отидоха в центровете за спешна помощ, по-скоро в резултат на паника, отколкото на физически наранявания.