София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

7 кандидати за поста на Мей до този момент

Тереза Мей напуска поста си на 7 юни

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Броят на британските политици, които открито обявиха кандидатурата си за поста лидер на управляващата Консервативна партия и премиера на страната, се увеличи до седем. Това стана, след като бившият лидер на Камарата на общините (де-факто представител на британското правителство в долната камара на парламента) Андреа Лийдсъм обяви амбициите си в Sunday Times.
Тя заяви, че притежава "опит и самостоятелност", за да "доведе страната до по-светло бъдеще". Тя също така даде ясно да се разбере, че ако успее в борбата за поста на глава на правителството, то под нейно управление Великобритания във всеки случай ще напусне ЕС през октомври, със или без сделка за Brexit условия.
Лийдс също така заяви, че ще предложи законопроект за гарантиране на правата на гражданите да сложи край на несигурността около правомощията на гражданите на ЕС в Обединеното кралство. Тя също така обеща, че ще се стреми да разгледа въпроса за взаимното предоставяне на медицински услуги на жителите на страните от ЕС в Обединеното кралство и на британците в страните от Европейската общност, както и да реши проблема с Гибралтар.
Преди това още шестима политици открито обявиха намерението си да участват в борбата за поста на лидер на Консервативната партия. Това са бившият британски външен министър Борис Джонсън, външният министър Джереми Хънт, министърът на международното развитие Рори Стюарт, министърът на здравеопазването и социалните въпроси Мат Ханкок, бивш министър на труда и пенсионните въпроси Естер МакВи и бивш министър на бракът Доминик Рааб.
В момента Джонсън се счита за безспорен фаворит в борбата за премиерство, но според британската преса министърът на околната среда, храните и развитието на селските райони Майкъл Гоув е готов да се конкурира с него, който се очаква официално да назначи кандидатурата си в неделя вечер. Вестник "Сънди Таймс" и вестник "Сънди Телеграф" съобщават, че Гоув вече е казал на парламентаристите, че смята себе си за най-добрата фигура в управляващата партия, за да предотврати победата на лейбъристите на парламентарните избори и да не позволи на техния лидер Джереми Корбин да поеме премиерството.
По този начин, Гоув може да се опита да пресече пътя за Борис Джонсън в борбата за лидерство в торийските редици за втори път, което успя да направи след референдума за Brexit през 2016 г. (тогава Джонсън, който също се смяташе за фаворит, оттегли своя кандидат).
Преди три години Тереза Май спечели борбата за премиерство, на което се противопоставиха само четирима съперници. Сега броят на кандидатите е много по-голям, и то въпреки факта, че официалната предизборна кампания все още не е започнала. Тереза Мей обяви, че напуска поста си на 7 юни.