София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

7 МЛН. ФИДАНКИ ЩЕ КРАСЯТ 14 ХИЛЯДИ ДКА ЗЕМЯ

НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗАЛЕСЯВАНЕ Е ПРЕДВИДЕНО ЗА ТАЗИ ГОДИНА

9 годиниАгро 11 Боряна Райчева

Най-голямото залесяване като обем за последните няколко години е предвидено да се осъществи тази година. Над 14 хиляди декара ще бъдат залесени със 7 милиона фиданки. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Освен това от министерството готвят и законодателен пакет от мерки, в който се предвижда промяна в Закона за горите. Ще бъдат предложени и три изменения на действащи в момента наредби.
За периода 2012 – 2014 година в държавните горски територии са създадени над 35 000 дка нови гори, като средствата за това възлизат на над 41 милиона лева, подчерта Танева.
По време на оглед на землището на с. Локорско, където преди две години изгоряха над 500 дка гори, стана ясно, че залесяването ще възстанови загубените площи. Тази година там се предвижда да бъдат залесени около 150 декара гори.  
Териториите ще бъдат залесени с акация, космат дъб, черен бор и други. Общо ще бъдат засадени около 160 хиляди дървета, като средствата, които са предвидени за дейността са 43 200 лева.
Министър Танева допълни категорично, че ако има установена незаконна практика, кабинетът няма да прави абсолютно никакви компромиси за служителите в горската система.
Земеделският министър заяви още, че след като се приложат направените предложения на правителството ще бъде въведена забрана за оголване на горски територии, както и за извършване на дейности през тъмната част на денонощието.
Тази седмица ще стартира и инициативата „Седмицата на гората“, като целта й е да се възпитава младото поколение да обича гората и да я съхранява и възстановява.