София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

70 000 души ще посрещнат Путин в Белград

Многолюдният митинг е организиран от президента Вучич

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин, който пристига на посещение в Сърбия на 17 януари, ще бъде посрещнат пред храма „Свети Сава“ в Белград от над 70 000 души, пише белградският вестник „Новости“. Посрещането ще бъде организирано от неправителствения сектор, от патриотични организации, с очаквана подкрепа от управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/, пише вестникът.

Планирано е участниците да се съберат на Площада на републиката и да тръгнат заедно към „Свети Сава“, където да пристигнат в момента, когато в храма пристигне и Путин.

По този начин организаторите искат да изразят уважение към руския президент, който има големи заслуги за утвърждаването на приятелските връзки между двете братски държави, както и благодарност към най-голямата славянска страна за подкрепата й на международната арена, когато става въпрос за териториалната цялост на Сърбия, посочва „Новости“.

Очаква се за митинга да пристигнат около 1000 автобуса от много части на Сърбия. Огромното мнозинство ще бъде снимано с дронове, „за по-късна употреба с маркетингови цели“, пише вестник „Данас“. Според източници на медията чрез митинга президентът и лидер на СПП Александър Вучич иска да „нанесе контраудар на опозицията“. В този контекст те напомят, че опозицията е обявила, че ще организира демонстрации ден по-рано, на 16 януари, на годишнината на убийството на косовския сръбски лидер Оливер Иванович, както и че продължават съботните протести на опозицията в Белград и в други градове.

Отделни източници твърдят, че е „почти сигурно“, че Путин и Вучич ще посетят заедно село Банстол в областта Срем, чиито жители стоят църква, известна сред народа като „църквата на Путин“.