София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

70 000 евро за смъртта на журналист

Четиримата задържани по случая "Куциак" остават в ареста

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

70 000 хиляди евро е сумата, която е платил клиент за убийството на словашкия журналист Ян Куциак.  50 хиляди евро са били платени в брой, а останалата част - във формата на "опрощаване на дълг", заяви днес на пресконференция на главният прокурор на Словакия. Той обаче не разкри името на човека, платил за смъртта на репортера, съобщи РИА Новости.

В края на февруари в страната се разрастна политическа криза, свързана с убийството на 27-годишния журналист Ян Куциак, който е разследвал връзки на политици с подземния свят. С него бе убита и приятелката му.

Двете убийства предизвикаха силно обществено негодувание и доведоха до големи протести, които свалиха премиера Роберт Фицо.

Трима души бяха задържани в четвъртък и в петък бяха обвинени в убийство. Четвъртият заподозрян, жена, бе задържана отделно от първите трима в петък. Властите не съобщават подробности за задържаните, нито кога ще е започне процесът.

В неделя съдът в Банска Бистрица взе решение да остави зад решетките всичките четирима задържани по случая. По информация на прокуратурата арестувани са клиентът, посредникът, помощникът и стрелецът.

Според главния прокурор на Словакия доказателствата, събрани в този по случая са "много силни". Според него делото ще приключи успешно и призова журналистите за търпение.