Гледай
на живо

70% от българите застават зад протестите

44% прогнозират на кабинета "Борисов 3%

По-голямата част от българските граждани (над 70%) застават зад провеждащите се вече седмици наред протести срещу настоящото управление, това сочи последното социологическо проучване на агенция „Галъп интернешънъл“. В проучването, проведено по телефона в периода 28 – 30 ноември са се включили 801 пълнолетни български граждани.
 
Точно половината от запитаните   (50%) заявяват, че биха се включили в протест срещу правителството. Други 8% съобщават, че вече са се участвали в тези прояви на народно недоволство или участват в момента. Твърдо против протестите се обявяват 41% от анкетираните, а само 1% от тях с затрудняват да дадат отговор.
 
Относно това дали провелите се протести са спонтанни или планирани, 69% от участниците застъпват позицията, че недоволството е по-скоро спонтанно. Според 19% недоволството е платено, а 4% го определят като криминално деяние. Останалите не могат да преценят. 
 
На фона провеждащите се протести, по-голямата част от българите поставят средна или ниска оценка на настоящото управление.  21%  намират управлението за „много лошо“, 26%  за „лошо“,. 32% пишат на кабинета "среден". Добре се справя според 15% от участниците в анкетата, а едва 4% от запитаните му поставят "много добър".
 
Относно това дали  кабинета има потенциал да изкара пълния си мандат, хората изгледат раздвоени.  43% от анкетираните споделят мнението, че правителството ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г., но 29% възприемат опцията „до евроизборите“, а 15% - до местните избори през 2019 г. Така общо 44% очакват преждевременен край на настоящото управление.