София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

70 са жалбите за насилие над деца за 2017 година

Омбудсманът организира кръгла маса по темата

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова организира кръгла маса по тема „Насилието над деца: правни аспекти на превенцията, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България“. На дискусията се събраха на едно място институции, граждански и професионални организации, които работят с деца, които обсъдиха действащите международни стандарти и българското законодателство в областта за закрила на децата от всички форми на насилие. След обсъждането и представените правни анализи ще бъде изготвен доклад с конкретни препоръки за промени в законодателство то, който ще бъде предоставен на законодателната и изпълнителна власт за вземане на конкретни мерки.

„Изключително важна и чувствителна е темата за насилието над деца. Изпитвам огромна вина и тревога за правата на децата“, заяви омбудсманът Мая Манолова в началото на обществена дискусия. Тя подчерта, че само за миналата година е имало 70 жалби за насилие над деца, подадени в институцията на омбудсмана.

“Не е колосално число, но зад тези числа стоят 70 деца, облени в сълзи. Около 17% от децата са обект на тежки форми на физическо наказание - удари по главата, ушите или лицето, силно и многократно удряне. Всеки един от трима ученици на възраст между 13 и 15 години са обект на тормоз в световен мащаб. Едно от 10 момичета са подложени принудително на сексуален контакт. Едно на три подрастващи момичета на възраст от 15 до 19 години в световен мащаб е било жертва на емоционално, физическо или сексуално насилие. Една пета от жертвите на убийства по света са юноши и деца под 20 - годишна възраст”, разказа Манолова и подчерта, че тези числа трябва да ни накара да защитим децата от насилие и агресия както на улицата, така и в училището, и в семейството.