Гледай
на живо

73 години от бомбардировките над Хирошима

На церемонията в града се събраха десетки

73 години от бомбардировките над Хирошима Часът е 8:15 сутринта, датата 6 август 1945 година- краят на Втората Световна война. Една от най-мра... thumbnail text
Часът е 8:15 сутринта, датата 6 август 1945 година- краят на Втората Световна война. Една от най-мрачните страници в световната история  е написана с кръвта на 145 000 души, станали жертва на техническия прогрес, водещ обаче не към напредък, а към унищожение. 
 
Три дни по-късно същата съдба сполетява и  Нагасаки, където смъртта си намират 75 000 души.
 
Сега, 73 години след трагедията- с камбанен звън в Хирошима Япония отбеляза тъжната годишнина от пускането на първата атомна бомбардировка в света. 
 
На ежегодната церемония в парка кметът на града Казуми Мацуи призова за свят без атомни оръжия и предупреди за заплаха от надигащ се национализъм.
 
Без да споменава конкретни държави, той предупреди, че „някои държави открито изразяват егоцентричен национализъм и модернизират ядрения си арсенал“.
 
Те „подклаждат напрежението, което беше понижено с края на Студената война“, добави той. Мацуи призова  още за забрана на ядрените оръжия - точно година след обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да увеличи ядрения арсенал на Съединените щати.
 
Световните агенции обаче коментират, че призивът на кмета на Херошима само подчертава противоречивото отношение на страната към атомните оръжия. Японски официални представители постоянно убеждават, че са против ядрените оръжия, но отбраната на страната зависи от ядрения щит на САЩ.
 
Премиерът Шиндзо Абе, чието правителство избра да не участва в Договора за забрана на ядрените оръжия на ООН, пък  заяви на церемонията, че отговорността на Япония е да бъде мост между ядрените и неядрените държави.