София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

8,5 тона боклук по-малко на Еверест

В почистването са се включили 30 души

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Повече от 8,5 тона боклуци успяха да изчистят 30 китайски туристи от покрива на света- Еверест. Върхът, издигащ се на повече 8 848 метра и живеещ в мечтите на милиони, но по силите на малцина, от години се е превърнал в своеобразно сметище. Ентусиасти от цял свят, стичащи се към него всяка година, оставят след себе си тонове боклук.
 
Именно това е провокирало китайските еколози да запретнат ръкави и сами да се заемат със задачата да почистят върха. В рамките на инициативата са събрани 5,2 тона домакински отпадъци, 2,3 тона човешки екскременти и един тон негодно специализирано оборудване. Според участниците задачата е почти толкова тежка, колкото и изкачването на самия връх.
 
Равносметката показва, че през миналогодишния сезон 202 души са изкачили Еверест от страната на Тибет и 446 - от страната на Непал. Хиляди туристи са посетили базови лагери и от двете страни.
 
Голямото количество отпадъци, които остават на Еверест освен естетически, са и сериозен екологичен проблем, като се отлагат в почвата и водят до замърсяване и на въздуха. Поради тази причина преди няколко години непалските и тибетските власти въведоха определени изисквания към алпинистите за събиране на боклук и глоби за неспазването им.