София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

8 деца са извън наводнената пещера в Тайланд

Днес спасителната операция продължава

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Трети ден продължава спасителната операция по изваждането от тайландската пещера на блокиранитевътре, поради наводнения, млади футболисти, съобщи Би Би Си.

Осем момчета вече са на безопасно място извън пещерата. Вътре остават още четири деца и техният треньор, които предстои да извървят опасното пътуване до повърхността.

Всички спасени са настанени в болница под карантина. Лекарите съобщават, че децата са в добро „добро здраве" и в "добро психическо състояние".

Те ще останат в болница под наблюдение в продължение на една седмица. Всички те са показали някои признаци на инфекция, които съответно са били лекувани. Други резултати от тестовете се очакват след 1-2 дни и ако всички признаци на инфекцията са излекувани, семействата ще могат да посетят децата си.

Момчетата са получили ваксини против бяс, въпреки, че не са срещали животни в пещерата. Лекарите са започнали да захранват младежите с меки, лесно смилаеми храни, за да се възстанови храносмилателната им система след 10-дневното гладуване. Групата носи и слънчеви очила, след като е била в относителна тъмнина повече от две седмици.

Спасителната операция за извеждането на повърхността на младите футболисти е огромна - повече от 1000 души са участвали в кални и дъждовни условия. Всяко от децата се измъкна през пещерата от експертни водолази.

Независимо от добрите новини от последните два дни, обаче, операцията за освобождаване на останалите четири момчета и техния треньор остава състезание срещу времето и неумолимия мусон.

Ако нивата на водата в пещерата се покачат, ситуацията дълбоко вътре, където останалите хора са в капан, може да стане много по-опасна.

Инвеститорът, инженер и изобретател Илън Мъск също е направил крачка напред, освен да предложи помощ за спасяването, той е бил и в пещерата лично.

Той сподели провокиращ видеоклип от пещерата преди няколко часа в Туитър.

Мъск е посетил пещера 3 - това е пещерата, която не е твърде далеч в пещерата, която гмуркачите използват като предна база.

Групата от младите футболисти с техния треньор остана в капан в пещерата на 23 юни, след като силните дъждове причиниха наводнения. Те бяха открити миналата седмица от водолази.