София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

8 години затвор за 15-годишния убиец от Бургас

Наръгал смъртоносно 11-годишно момиче в асансьор

5 годиниПравосъдие 17 Боряна Райчева

Осем години „лишаване от свобода“ получи 15-годишният Иван И, който уби 11-годишно момиче в асансьор. Съдът в Бургас го осъди за това, че на 20 август, в бургаския квартал „Меден рудник“, умишлено е умъртвил 11-годишната Никол. Причината за кървавата драма е бил спор къде двете деца да пушат наргиле.

Убийството е извършено чрез нанасяне на удар – пробождане с нож на врата, при което е прерязана вътрешната сънна артерия и е причинена силна кръвозагуба и остра анемия, довела до смъртта на пострадалата, като убийството е извършено по особено мъчителен за убитата начин – пострадалата е останала в съзнание след пробождането и е възприемала ситуацията, в която се е намирала, виждала е изтичащата от раната кръв, била е затворена в кабината на асансьора, викала е за помощ, осъзнавала е неизбежността на смъртта си, се посочва в обвинителния акт. Съдиите по делото посочват, че макар и непълнолетен, подсъдимият е разбирал свойството и значението на извършеното от него и е могъл да ръководи постъпките си.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.

Близките на убитото момиче настояват за максимална присъда, която по закон е 10 години за непълнолетни извършители.