Гледай
на живо

80% от българите подкрепят протестите

Хората очакват предсрочни избори

80% от българите подкрепят протестите 79% от българите подкрепят протестите и очакват предсрочни избори. Това сочи изследване на "Маркет Л... thumbnail text

79% от българите подкрепят протестите и очакват предсрочни избори. Това сочи изследване на "Маркет Линкс". Подобни данни имаше през 2013 г. по време на правителството на Пламен Орешарски.

Неудовлетвореността на народа от управлението е голяма- 3/4 от хората не са доволни от състоянието на държавата. Българските граждани са в очакване на предсрочни избори, сочат данните.

Припомняме ви, че по-рано тази година, през май месец, недоволството беше 55%, а през ноември-74%. Според данните цените на горивата не са основния мотив, който кара хората да протестират. Финансовото положение в страната е основния проблем на протестиращите. Според данни на Евростат всеки трети българин е на ръба на социален крах.

В сравнени с май тази година, спада доверието и към правителството, и към президентството.

Отношението към политическата класа в страната остава силно негативно. Напрежението през последните месеци се отразява в нивата на доверие към ГЕРб, които спадат до 30%, а недоверието вече е 60%. Зад тях се нарежда БСП със сходни нива на доверие и недоверие. При Обединени патриоти също се наблюдава значителен спад спрямо юни месец. Одобрението към извънпарламентарните партии слабо нараства.

Електоралната разлика между ГЕРБ и БСП намалява до 2,1% на база всички. На база гласуващи двете основни политически сили имат почти еднакъв резултат. Обединени патриоти също губят избиратели. Данните сочат, че "Воля" едва ли ще попаднат в редиците на следващия парламент. Демократична България остава с относително високо ниво на електорална мобилизация и с реален шанс за преминаване на парламентарната бариера.

Данните от това изследване показват, че можем да очакваме различен парламен, ако изборите са сега.