София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

85% от ромите у нас живеят с под 300 лв. месечно

Безработицата сред тях е почти 50%

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

85 на сто от ромското население у нас живеят с под 300 лв. на месец. Безработицата сред тях е 45 на сто. Това заяви проф. д-р Петко Тодоров, ръководител на центъра за медийни изследвания и аудиовизуална политика в Университета за национално и световно стопанство, предаде БНР.

Според професора кризисните фактори отклоняват вниманието от проблемите на ромската общност. Сред проблемите са езикът на омразата и навлизането в страната ни на секти, проповядващи радикален ислям. По думите му срещу радикалният ислям може да се бори само традиционният, но никой се занимава с този проблем.

Професор д-р Тодоров заяви, че е необходимо некампаниино интегриране на ромите. Според него не бива да се правят партии на етническа основа. По думите му образованите представители на ромската общност, трябва да получат шанс за социална реализация.