София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

866 хиляди за посещението на папа Франциск в България

Глава от Ватикана не е идвал у нас от 17 години

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 866 хиляди лева за огранизиране на посещението на папа Франциск в България от 5-ти до 7-ми май. От бюджета на МС са предвидени 759 хиляди, от този на Министерството на вътрешните работи – 77 и от Националната служба за охрана – 30 хиляди. Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на бюджета за годината.
Това е първо посещение на глава от Ватикана и глава на Римокатолическата църква в България от 17 години насам, когато тук беше папа Йоан Павел Втори. Посещението му има важно значение за утвърждаването на страната ни като модел за етническа и религиозна толерантност. Папа Франциск ще пристигне на 5ти май и ще извърши апостолическо пътуване, в което ще даде на всеки българин своя благослов. Ще се срещне с представители на властта, с Българския патриарх Неофит, с представители на религиозните вероизповедания и с гражданското общество. По време на престоя си ще посети София и Раковски.