София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

9 Май – Ден на победата и на Европа

В България се честват и двете събития

пропускане
5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

9 май е дата, която се отбелязва по два начина – като Ден на Европа и като Ден на победата от Русия.
На този ден се навършват 74 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман, в която той предлага да бъде създадена Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.
Тази общност, която в началото включва Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първият стъпка към създаването на ЕС във вида, който ние познаваме.
"Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват", пише Шуман в декларацията. През 1985 година датата е обявена официално за Ден на Европа.
В символи на Европейската общност се превръщат синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).
На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин Карлсхорст е подписан Акта за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само пред СССР. Денят на победата чества разгрома на фашистка Германия и началото на нов етап в политическата история на света.
В България се честват и двете събития.