София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

90-годишната Мерсия Макдермот не иска да идва в България

Писателката живее в старопиталище в Англия

7 годиниОбщество 25 Боряна Райчева

На 90 години Мерсия Макдермот има удивителна жизнена сила. Това сподели в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ журналистът Иван Тренев, който е направил интервю с прочутата писателка и приятелка на България.

Той разказа, че в момента писателката живее в старопиталище, но апартаментът, който обитава, е изцяло в български стил и с портретите на български герои.  

Макдермот казва, че България и Македония са едно, разказа журналистът.

Той изрази съжаление, че в момента тази легендарна жена е забравена от българите и България.

Мерсия Макдермот е авторка на книги за Васил Левски, Яне Сандански, Гоце Делчев, които са направили името на България популярно в Англия и по света.

По случай 24 май писателката беше наградена с наградата „Златен век“ на българското министерство на културата и ѝ бяха връчени отличията за титлата „Хонорис кауза“ на Софийския университет, присъдена ѝ още през 2007 година.

Според Иван Тренев Мерсия Макдермот не желае да идва в България, тъй като се чувства обидена от някои хора и иска да запази спомените си от предишни времена.