София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

А1 стартира продажбите на новия Nokia 2.2

Само в търговската мрежа на А1 моделът се предлага с оригинално хендсфри и допълнителен заден панел

5 годиниТехнологии 18 Боряна Райчева

Новият смартфонNokia 2.2 вече е наличен в търговската мрежа на А1. Моделът може да бъде закупенза 2,99 лева на месец или за 39,98 лева в брой с план A1 One Unlimited 5XL, като в комплекта потребителите ще открият оригинално Nokia хендсфри,допълнителен заден панел и карта памет с размер 32 GB.

 

Дизайнът на Nokia 2.2 следва тенденциите в своя клас, като съчетава изваяно стъкло и гланциран поликарбонатен гръб, който е издръжлив, лек и устойчив срещу надрасквания. Моделът идва в класически черен цвят, като потребителите разполагат и с допълнителния XpressOn заден капакв бледорозов цвят.

 

Nokia 2.2 е с 5,71-инчов HD+IPS LCD дисплейс капковидно изрязан прорез, като постига съотношение на страните на екрана от 19:9 и съотношение на екрана към тялото от 77%.Дисплеят разполага с функция Always On, с която потребителите ще могат винаги да следят своите известия. Селфи камерата е 5 MP и позволява заснемането на качествени селфи изображения. Тя включва и AI функция за лицево отключване на екрана. На гърба на устройството е разположена основна
13
MP камера с отвор на блендата f/2.2ис функции, поддържани от изкуствен интелект. Под камерата е разположена единичната LED светкавица, която в комбинация с AI функционалноститеспомага за заснемането на качествени изображения в среда с ниска осветеност. Основната камера притежава още HDR режим на снимане, функция за панорамни снимки, автофокус и функция за заснемане на Full HD видео с 1080 пиксела и 30 кадъра в секунда.

 

Nokia 2.2 комбинира четириядрен процесор Mediatek MT 6761 Helio A22, изграден с 12-нанометрова архитектура, графичен процесор PowerVR GE8320 и 2GB оперативна памет, с които производителността на смартфона е достатъчно добра за своя клас. В своята базова версия вградената вътрешна памет на устройството е 16 GB, като с допълнителната карта памет от 32 GB, включена в пакета, потребителите ще разполагат с достатъчно пространство за своите файлове. Вторият слот за картата памет позволява използването на microSD памет с капацитет до 400 GB, като моделът има трети слот за втора SIM карта.

 

Хардуерът на смартфона се допълва от батерия с капацитет от 3000 mAh, като изкуственият интелект на операционната система оптимизира използването на рядко отваряни приложения. Функцията за автоматична настройка за яркостта на екрана спрямо предпочитанията на потребителите, допълва възможностите на батерията и осигурява достатъчно заряд през целия ден с едно зареждане.

 

Nokia 2.2 идва с Android 9 Pie и е част от програмата Android One. В рамките на 3 години устройството ще получава гарантирани месечни ъпдейти за сигурност, като периодът за актуализации на операционната система е 2 години. Като част от програмата Android One, смартфонът идва с предварително инсталирани приложения от Google, а в допълнение Nokia 2.2 има специален бутон за активиране на Google Assistant. Последната версия на операционната система предоставя множество функционалности в полза на потребителитеи оптимизира работните процеси за по-бързо и по-удобно използване. Nokia 2.2 е и част от програмата Android Enterprise Recommended, като с това става първият смартфон на марката от такъв ценови клас, който се препоръчва за бизнеса.

 

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, собствена платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 г. A1 България отчита приходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия (А1), България (A1 Bulgaria), Беларус (velcom), Хърватия (A1 Croatia), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – третият по големина доставчик на мобилни услуги в света.