София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Абе се среща с Тръмп

Ще повдигне въпроса за отвлечените японски граждани

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Японският премиер Шиндзо Абе ще посети Съединените щати от 17 до 20 април и ще проведе разговори с американския лидер Доналд Тръмп. Ръководителят на правителството каза това по време на среща на комисията за взаимодействие между управляващата Либералдемократическа партия и кабинета на министрите на страната, съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Следва да се отбележи, че по време на срещата Абе възнамерява да попита за помощ лично Тръмп  по въпроса за отвлечените от севернокорейското разузнаване японски граждани, в случай на организиране на срещата на върха и лидерите на САЩ в Северна Корея.

Очаква се на срещата да бъде обсъден въпросът за ядрената програма на КНДР. Също така в центъра на срещат ще бъдат въпроси, свързани с свободната търговия, тъй като от края на март САЩ наложиха вносни мита върху стоманата и алуминия, което се отнася и за продуктите на японските компании.

Споразумението за посещението на Абе в САЩ бе постигнато през март след телефонния разговор с Тръмп. Това се случи малко след обявяването, че американският президент през май тази година е готов да се срещне с лидера на КНДР Ким Чонг ун.

Темата за отвличането на японски граждани от севернокорейското разузнаване е една от най-болезнените в отношенията между двете страни. През 2002 г. за първи път Пхенян потвърди отвличането на само 13 японски граждани и позволи на пет от тях да се завърнат в родината си. Останалите бяха обявени за мъртви и техните  останки бяха изпратени до роднините им, но  автентичността им не можеше да бъде потвърдена. През май 2014 г. правителствата на Япония и на КНДР се съгласиха да проведат ново разследване на отвличанията на японски граждани, но комисията по-късно беше разпуснато по инициатива на Пхенян.