Гледай
на живо

Швейцария не иска Абрамович на територията си

Бил петно за репутацията на страната

Швейцария не иска Абрамович на територията си Руският олигарх Роман Абрамович представлява „заплаха за обществената сигурност и риск за репу... thumbnail text

Руският олигарх Роман Абрамович представлява „заплаха за обществената сигурност и риск за репутацията“ на Швейцария, ако получи швейцарско жителство, за това предупреждава доклад на местните власти, пише вестник „Гардиън“.

Собственикът на Челси загуби 7-месечна съдебна битка срещу издател на вестник, който искаше да публикува информацията за причините да му бъде отказано разрешение за пребиваване в Швейцария.

Битката между Абрамович и цюрихския издател „Тамедия“ започна през февруари след като вестникарската групировка се сдоби с подробности от писмо, изготвено от полицията. То бе изготвено по молба на държавния секретариат за миграцията, поискал мнението й дали олигархът трябва да получи разрешение да живее в кантона Вале.

Абрамович, който притежава жилище за 90 милиона паунда в Кенсингтън Палас Гардънс, Лондон, подаде молба за швейцарско жителство през юли 2016 г. с надеждата прочутият ски курорт Вербие да се превърне в официалния му дом.

Швейцарската полиция обаче сочи, че срещу Абрамович има съмнения за пране на пари и евентуални връзки с престъпни организации, освен това, според властите, поне част от авоарите му са от незаконен произход.

Адвотатът на Абрамович, Даниел Гласл, отговори на взривоопасните твърдения с попълването на молба за коригиране на фактите на федералната полиция. Той заплаши с наказателна жалба всеки, който би се осмелил да разпространява полицейската информация.

"Всяко твърдение, че г-н Абрамович е замесен в пране на пари или че има контакти с криминални организации, е абсолютно невярно. Г-н Абрамович никога не е бил обвиняван за участие в пране на пари и няма криминално досие. Той никога не е имал или е бил подозиран във връзки с престъпни организации“, посочва защитникът на руския олигарх.