София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Швейцария не иска Абрамович на територията си

Бил петно за репутацията на страната

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Руският олигарх Роман Абрамович представлява „заплаха за обществената сигурност и риск за репутацията“ на Швейцария, ако получи швейцарско жителство, за това предупреждава доклад на местните власти, пише вестник „Гардиън“.

Собственикът на Челси загуби 7-месечна съдебна битка срещу издател на вестник, който искаше да публикува информацията за причините да му бъде отказано разрешение за пребиваване в Швейцария.

Битката между Абрамович и цюрихския издател „Тамедия“ започна през февруари след като вестникарската групировка се сдоби с подробности от писмо, изготвено от полицията. То бе изготвено по молба на държавния секретариат за миграцията, поискал мнението й дали олигархът трябва да получи разрешение да живее в кантона Вале.

Абрамович, който притежава жилище за 90 милиона паунда в Кенсингтън Палас Гардънс, Лондон, подаде молба за швейцарско жителство през юли 2016 г. с надеждата прочутият ски курорт Вербие да се превърне в официалния му дом.

Швейцарската полиция обаче сочи, че срещу Абрамович има съмнения за пране на пари и евентуални връзки с престъпни организации, освен това, според властите, поне част от авоарите му са от незаконен произход.

Адвотатът на Абрамович, Даниел Гласл, отговори на взривоопасните твърдения с попълването на молба за коригиране на фактите на федералната полиция. Той заплаши с наказателна жалба всеки, който би се осмелил да разпространява полицейската информация.

"Всяко твърдение, че г-н Абрамович е замесен в пране на пари или че има контакти с криминални организации, е абсолютно невярно. Г-н Абрамович никога не е бил обвиняван за участие в пране на пари и няма криминално досие. Той никога не е имал или е бил подозиран във връзки с престъпни организации“, посочва защитникът на руския олигарх.