София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Туристическият ни пазар е свръхрегулиран

Законът за туризма всяка година се допълва

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ръководството на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) предупреди, че трябва да се внимава при въвеждането на регулации в българския туристически пазар, който организацията определи като свръхрегулиран.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Даниела Стоева заяви днес на пресконференция в БТА, че всеки, който генерира доходи под една или друга форма, трябва да плаща данъците за това и да издава съответните финансови документи.

Тя подчерта, че формата на този вид настаняване е друг тип туризъм, който съществува в Европа и като цяло по света, и това е предпоставка да идват повече туристи в България - по-конкретно в градовете, и в този смисъл трябва да се подхожда внимателно по отношение на това да се вкарва всичко в определени регулации.

Стоева изтъкна още, че Законът за туризма всяка година се допълва, като непрекъснато се вкарва нов бизнес в регулация. Тя заяви, че като Асоциация организацията не смята, че това би трябвало да влиза в най-строгата форма на регулация.

Байко Байков от Управителния съвет на АБТТА припомни, че в Националната програма за реклама в Министерството на туризма е отбелязано, че съседите ни нарастват своя туристически бизнес всяка година с между 6 до 8%. По думите му при нас се наблюдава спад през тази година, което е притеснително.