София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АБВ: България няма адекватна позиция по външните въпроси

Заплахата от възстановяване на ядното въоръжение на България е реалност

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Като член на НАТО страната ни трябва да реагира за въоръжението на Косово от САЩ. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията.

"Косово обяви създаването на армия, НАТО и ЕС с едни плахи декларации обявиха такава стъпка за крайно неприемлива. Те противоречи на всички международни актове, с които голяма част от държавите признаха Косово. САЩ преминаха към въоръжаването на Косово, към доставката а оръжие и бронотехника. Как НАТО има една позиция, а ключовият член на НАТО има други действия? Това са двойни стандарти, които са унизителни за НАТО", заяви Петков.

Напрежението в региона рязко ескалира и АБВ е единствената политическа партия в страната, която реагира, каза още Румен Петков.

Председателят на АБВ Младежи - София Пламена Заячка изрази неодобрението си към присъствието на България при гласуването за денонсиране на Ядрения договор между Русия и САЩ. "Напреженеито ескалира, включително и до границите на България. Фактът България да се окаже в силовото поле на противопоставяне между ЕС, САЩ, Русия е все по-реален. Заплахата за прекратяване на договора, сложил край на Студената война, е с една крачка по-близо", посочи тя.

Председателят на АБВ Румен Петков припомни, че на 7 ноември 2018 г. партията е предупредила, че страната ни може да е обект на контрамерки.

По думите му не са предприети никакви действия, които да доведат до стъпки за гарантиране на сигурността на Европа и на света. "Заплахата от възстановяване на ядреното въоръжение и противопоставяне се превръща във все по-голяма реалност", посочи Румен Петков.