Гледай
на живо

„Аджибадем“ се изтегля от България

Най-големият частен доставчик на здравни услуги в България

„Аджибадем“ се изтегля от България Турската верига "Аджибадем" се изтегля от България само две години след стъпването си у нас.  Г... thumbnail text
Турската верига "Аджибадем" се изтегля от България само две години след стъпването си у нас.  Групата притежава бившата болница "Токуда" и "Сити Клиник" в София, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, друг медицински център във Варна и няколко медицински дружества. Според източници, близки до фирмата, вече се очакват оферти за покупка на болниците.
 
Официалната причина за изтеглянето от България на най-големият доставчик на здравни услуги у нас е финансов колапс на компанията-майка -  инвестиционният холдинг IHH Healthcare Berhad, който има 49 болници в 9 държави по света. 
 
Холдингът бил в период на много сериозни финансови затруднения, като основната причина е сривът на турската лира. През септември акциите на фонда са паднали  до най-ниското си ниво от последните 3 години и половина. 50% от дълга на холдинга се дължали на “Аджибадем”. За да се справи със затрудненията холдингът прави реорганизация на дълговете и активите си. 
 
Въпреки оптимистичния старт на българска почва през 2016 г., когато със сделка от 125 млн. евро "Аджибадем" купи болница “Токуда” и нейното дъщерно дружество “Токуда груп” , както и лечебните заведения в групата “Сити клиник” , сега равносметката показва, че в рамките на тези две години компанията е претърпяла у нас загуби от над 24 млн. лева.
В същото време обаче се отчита и значително нарастване на приходите – до над 120 млн. лева за миналата година.
 
Засега няма яснота в какъв период от време ще се осъществи изтеглянето, как ще се процедира със стотиците болни, ползващи услугите на турската здравна верига, както и това – дали ще се появи солиден купувач за двете големи българските болници.