София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Административният съд отхвърли жалбите срещу сделката за ЧЕЗ

Решението може да се обжалва

пропускане
5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Административният съд София-област е отхвърлил жалбите на чешката енергийна група ЧЕЗ и българската фирма "Инерком" срещу последното решение на Комисията за защита на конкуренцията от декември 2018 г., с което се спира производството по оценка на сделката за електроразпределителната мрежа в Западна България и доставчика на ток до произнасяне на Върховния административен съд (ВАС) по иска срещу първото решение на КЗК за забрана на сделката.

Това съобщиха от административния съд в четвъртък. Според неговото решение от 19 февруари, което може да се обжалва пред ВАС с частна жалба в седемдневен срок, антимонополната комисия е действала правилно като е спряла производството по сделката в последните дни на 2018 г.

Това производство бе образувано след като съдът я задължи да се произнесе по случая заради поискана от "Инерком" нова оценка на сделката след оттегляне на собственичката на дружеството Гинка Върбакова от слънчевите централи, в които КЗК видя проблем при първото производство.

Досега от "Инерком" систематично оспорват решенията по сделката, която за момента е в ступор, а ЧЕЗ по последни данни нямат напредък и по започналите междувременно за всеки случай преговори с втория кандидат за българските активи – индийската "Индия Пауър".