София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Адресът ще е основният критерий за прием на първокласници в столицата

Ако той е в района на училището, ученикът ще получи максималния брой точки – 33

7 годиниОбразование 8 Боряна Райчева

През учебната 2017/2018 година първокласниците в София ще бъдат приемани в училище по нови критерии, а именно адрес по местоживеене. Одобрение на тези критерии за прием има вече от Столична община, но трябва потвърждение и от Столичния общински съвет (СОС).

Новите критерии за прием са разделени на две групи, като всеки ученик може да получи точки само по един от тях, по който има най-голям брой точки.

Първата група критерии гласят, че ако постоянният адрес на семейството е в административния район на училището, ученикът ще получи максималния брой точки – 33. Настоящият адрес ще носи на бъдещия ученик 32 точки. Ако постоянният и настоящият адрес на един от родителите са в административния район на училището, това ще носи на детето 33 точки, а ако само настоящият адрес е в рйона на учебното заведение - 32 точки. Близостта на училището с административния район, граничещ с района на настоящия адрес на родителя, е оценено с 30 точки, а постоянния адрес на родитреля на територията на Столична обшина – с 20 точки.

Вторта група критерии са 7. Завършването на подготвителна група в съответното училище ще носи 10 точки. За братя и сестри на детето в същото училище ще се дават 7 точки. Дете с двама починали родители или с трайни увреждания над 50 % получава допълнително 7 точки, а дете с един починал родител – 5 точки. Близостта на училището до местоработата на един от родителите и многодетно семейство носят по 4 точки. При голям брой първокласници педагогическите съвети могат да увеличат тежестта на три от тези критерии до 10 точки. При равен брой точки пък ще се мери най-краткото разстояние от адреса до училището, като се ползват данни на Googlе Maps.

Новата система за прием в първи клас цели да оеднакви сроковете за кандидатстване на всички училища. До 15 март тази година столичните училища трябва да обявят допълнителните си критерии за прием. Подаването на заявления за кандидатстване от родителите се очаква да започне на 18 април и да приключи на 19 май. Обявяването на първото класиране трябва да е на 2 юни в 17 часа, а записването на приетите ученици ще се проведе в дните 5-7 юни. Свободните позиции ще се обявят един ден след последния ден за записване – 8 юни, а резултати от третро класиране се очакват на 16 юни. Запълването на празните места трябва да приклчи на 14 септември тази година.