Гледай
на живо

Адв. Ирен Савова: Съдебната зала е част от задкулисието

Отвлякоха ме, от прокуратурата нямаше никаква реакция

В студиото на предаването „Евродикоф“ по телевизия „Евроком“ Ирен Савова, адвокат на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, разкри подробности за своето отвличане и как не е получила никакво съдействие от прокуратурата.

Тя заяви, че застава категорично зад „двете момичета“ и сподели, че „душата й е гневна и като юрист, и като човек“ от 20-годишната присъда за Иванчева и 15-годишната – за Петрова.

„Обявиха за някои от делата на Специализирания наказателен съд, това е добре, приветствам го, там обаче се случват изключително малко неща – те се случват в задкулисието, вместо в съдебната зала, и това е големият проблем на правосъдната ни система“, подчерта Савова.

И добави, че това е „изключително опасно и пагубно за цялото общество“.

54/4 Адвокат Ирен Савова- отчайващият сблъсък на фактите с действителността в Специализирания съд

За нея „самият старт на делото срещу тези момичета е еднан ебивала жестокост и показност“,но те са издържали дори нечовешките условия в ареста.

Адвокат Савова разкри, че с позицията си на безкомпромисен защитник на двете жени е предизвикала мъстта на прокуратурата и се е наложило да се спасява в чужбина.

„Водени от мъстта си към Иванчева и Петрова, те разпространиха отмъщението си и към мен“, каза още тя.

„И това вече преля чашата“, призна Савова.

Затова тя напуснала страната и „отишла да живее и работи на друго място“, оставайки обаче техен защитник.

„Искам да влизам в един съд, кото е справедлив, а не е част от коридорите на властта“, убедена е Ирен Савова.

Тя разкри за пръв път и механизмите на задкулисни игри и сделки, както и ролята на предприемача Ваклин в делото „Иванчева и Петрова“.

По нейни думи самият Ваклин „е дал съгласие да бъде подслушван и оборудван със СРС“.

Само че няколко пъти удря на камък. Никъде не се чуло нищо за „дар“, който трябвало да им направи.

Адвокат Савова твърди, че на Ваклин му било казано: „Ние още от предишвната година работим по сигнали срещу тази община, но никой не се е натъкнал на подкуп“.

“На 9 февруари Ваклин си записва среща с Иванчева, само че записът е в други посоки, седейки с друг инвеститор, си говорят и той му казва: „Аз имам предложение от прокуратурата срещу 15 000 тая да я разкарам“.

Ваклин обаче, добави Савова, не си спомнил кой е бил човекът, който му казал това и „изведнъж всички загубиха памет“.

И точно в деня, когато се твърди, че му е бил поискан подкуп, Ваклин отива на среща с Иванчева, но отново без СРС и отново няма запис, разказва адвокат Савова.

Как приемате тези присъди на Иванчева и Петрова от дълги срокове затвор?, попита я водещият.

„Аз не мога да приема това нещо като правилно. Всяка една писъда трябва да лежи на безспорни доказателства, а при тях нищо не е доказано“, убедена е защитничката на бившата кметица на „Младост“ и нейната заместничка.

Тя подчерта още, че в началото поведението на съдия Иво Хинов, който е пуснал двете жени под домашен арест е било по-нормално, но след това явно е бил притиснат.

„Защо съдия Хинов, ако са го притиснали, не се отведе?“, попита на свой ред тя.

Адвокат Савова разказа и за отвличането си, което е било документирано - „с камери, със записващи устройства“.

„Аз излизах от съда, те са ме проследили, поръчали са кола, тя спря на едно кръстовище, бяха отворили вратата....“, описва Савова.

Но от страна на прокуратурата не последвала никаква реакция. Причината?

„Казаха, че дори не съм се била уплашила. А полицията веднага реагира, събраха доказателства“, спомня си тя.

Защитничката на Иванчева и Петрова допълни, че от прокуратурата я посъветвали „да си търси правата по гражданско-правен път срещу извършителя, когото дори не познавам“.